NLF / Forbund / LUFTSPORTSUKA 2019 – Norges største fellesarrangement for luftsport
Jon Gunnar Wold

LUFTSPORTSUKA 2019 – Norges største fellesarrangement for luftsport

Foto: Espen Bakketun

For 8. året på rad arrangeres Luftsportsuka på Starmoen. Dette er det største fellesarrangementet for alle luftsportsaktivitetene i Norge. Programmet er spekket med spennende og lærerike kurs, foredrag, besøkende fly, aktiviteter og ikke minst høy sosial faktor. Vi håper å treffe deg, og ta gjerne med en venn eller tre! Det forventes mange deltakere, og det er bestilt ekstra overnattingsplasser og transport. Spesielt i år er at Modellflyseksjonen har lagt sitt NM i dronerace til Luftsportsuka. Dette er fartsfylt og spennende, og det vil også være mulighet for deg til å prøve luftsportens raskest voksende aktivitet.

Her følger informasjon om det vi har på plass av aktiviteter og kurs så langt. Detaljert program for alle dagene kommer senere. Påmeldingsskjemaet finner du nederst på siden. Les dette først, og meld deg på slik at du krysser av riktig i påmeldingsskjemaet. 
Og har du spørsmål, send dem til tom.brien@nlf.no

NM dronerace 2019

Droneracing er en spennende og raskt voksende aktivitet innen luftsport. Spesialbygde droner med toppfart på over 180 km/t styres gjennom en fastsatt løype med ulike hinder. Pilotene flyr med direkteoverført video fra dronen til sine videobriller, såkalt FPV (First Person View). Under NM/Luftsportsuka vil du ha mulighet til å følge den direkteoverførte videoen som pilotene ser på storskjerm! Det vil også være mulighet for å prøve racingdroner selv, med våre testdroner. Kanskje du har det som kreves for å bli racingdronepilot? Påmelding til NM i Droneracing skjer på http://rfl.rotaro.no. Det er også viktig å melde seg på Luftsportsuka og krysse av for at du er deltaker til NM i Droneracing. Det betales kun påmeldingsavgift til Luftsportsuka.

Seilfly: FLY TRYGT 3 – Radio, MYB & FCL

Seilflyseksjonen har i vinter kjørt Fly Trygt 3-program for flere av sine klubber. Dette vil vi også tilby under Luftsportsuka 2019. Det er flere enn bare seilflygere som kan og bør delta på disse kursene, og nå har dere muligheten- helt gratis! Fly Trygt 3 består av praktisk og teoretisk trening på radio, samt undervisning i fagene MYB og FCL (lover og bestemmelser)

Torsdag 15/8
13:00-15:00        Teorikurs RTL (åpen for alle deltagere, men seilflygere prioriteres)
15:30-16:00        Teorieksamen (kun seilflygere i regi av Norsk Luftsportstilsyn (NLT))
17:00-19:00        Praktisk trening (åpen for alle LSU deltagere men S/NLF har preferanse i.h.t. plass)

Fredag 16/8
10:00->              Praktisk prøve RTL (kun seilflygere i regi av Norsk Luftsportstilsyn (NLT))
12:00-17:00        MYB og FCL kurs med lunsjpause (åpen for alle, men seilflygere prioriteres)
17:00-18:00        MYB og FCL eksamen (kun seilflygere i regi av Norsk Luftsportstilsyn (NLT))

Vi vil også tilby praktisk radiotelefoniprøve og språktest til øvrige deltagere som trenger dette for mikrofly og motorfly Dette vil bli lørdag og søndag, avhengig av etterspørsel. 
Trenger du å fornye din SEP-rettighet, så er dette også mulig å få gjort under Luftsportsuka.
Det er viktig å merke seg at mikroflygere, motorflygere, modellflygere eller hang-, para- og speedgliderpiloter ikke avlegger noen teori-eksamener i regi av Norsk Luftsportstilsyn (NLT). De må forholde seg til Luftfartstilsynet i Bodø. 
Siden det nå er mulig for disse å avlegge teorieksamen hos biltilsynet, så bør dette gjøres i god tid før Luftsportsuka. Ta med bestått vitnemål, så kan dere avlegge praktisk prøve med språk under Luftsportsuka. Statens vegvesen på Elverum tilbyr eksamen i stasjonens åpningstider. Ifølge de publiserte åpningstidene er fredager stengt, så da må de som ønsker dette gjøre det på torsdag. Vi kan ordne transport. 
Mer info om Fly trygt 3-opplegget kan rettes til Santiago Amengual santiago@amengual.no.

Unge ørner light - for ungdom 13 – 23 år

Er et tilbud til alle medlemmer mellom 13 til 23 år og som ønsker å prøve nye luftsportsaktiviteter. Ungdomskomiteen ønsker å subsidiere alle ungdommenes deltageravgift (300,-), og tilbyr halv pris på to ulike aktiviteter (unntatt tandemhopp, her får vi til en egen avtale). Bli med –  her vil du treffe andre luftsportsungdommer. For mer info, send e-post til martin.bjorndahl@gmail.com eller ring 413 46 866. Merk din påmelding med UNGE ØRNER i påmeldingsskjema.

Veteranenes Fallskjermklubb tar ansvar igjen! 

Nok et år stiller Veteranenes fallskjermklubb opp med instruktører, tandemhopping og andre fallskjermaktiviteter. Det jobbes med flere spennende aktiviteter, men alle brikkene er ikke på plass ennå. Men det vil bli mulighet for tandemhopping, fallskjermhopping, spennende konkurranser og ikke minst alltid smilende og morsomme kommentarer fra «gamlegutta». Nå kan DU få prøve fallskjerm, og oppdage hvorfor en fallskjermhopper alltid smiler! Tandemhopp torsdag, fredag og lørdag. Hopp fra 10.000 fot, og få en opplevelse for livet!

Akrokurs seilfly

Kurs for seilflygere med totalt 75 timer flytid eller mer. Vi legger opp til å kurse både i A1 (positive manøvre), og A (full akro). Om du allerede har flydd akrobatikk tidligere eller har annen erfaring så tilpasser vi programmet til kursdeltakerne. Vi holder teorikurs i A1 og A med påfølgende eksamen. Pris for kurset er 3000,- og dekker 4 slep til 1200 meter, progresjonshefte og teorikurs. Teoriboken "Trygg acro med seilfly” kan kjøpes separat. Instruktør er Jan Erik Arendal.
NB: Maks 6 deltakere. Førstemann til mølla!  De som får plass på kurset blir tilskrevet, og må endelig bekrefte sin plass senest en uke før Luftsportsuka. Blir du ikke tilskrevet har du ikke fått plass, men står på venteliste. Introturer med akrobatikk på seilfly flys som vanlig, og kjøpes separat under luftsportsuka. 

Unusual attitude and spin recovery

Dette er et kurs som er godt egnet for mikro-, motor- og seilflypiloter, der den overordnede målsetningen er å gi kunnskap om hvordan flyet skal tas ut av unormale flystillinger inklusive spinn, samt få demonstrert og forklart de effekter som kan oppstå om piloten ikke handler korrekt ved uttak av unormale flystillinger. Det anbefales at alle piloter på rorkontroll tar dette kurset for å bli sikrere piloter. Introen koster 750,- og inkluderer flytid. Påmelding gjøres ved å krysse av boksen i påmeldingsskjemaet. Mer detaljert info kommer.

Førstehjelpskurs hjertestarter

Det er et faktum at vi alle på et eller annet tidspunkt vil få brukt for en eller annen form for førstehjelpskunnskap. Alle mennesker bør ha en grunnleggende førstehjelpskunnskap, slik at man kan starte livreddende behandling til hjelpen kommer, eller stanse skader før de utvikler seg I den forbindelse ønsker vi å arrangere et 3 timers førstehjelpskurs, med fokus på «hva nå? Hvem gjør hva? Og hvordan redde liv! Vi har kjøpt inn ny hjertestarter på Starmoen, og denne vil deltagerne får opplæring i.  Lars Gustavsen fra Først til stede holder kurset. Lars er instruktør og ambulansearbeider. Kurset avholdes fredag ettermiddag mellom kl. 15:00 og 18:00. Det kan bli sat opp nytt kurs lørdag ved stor pågang. Ønsker du å delta på dette, så krysser du av på påmeldingsskjema. Dette er GRATIS.

NM i gummistøvelkasting

Også i år vil det bli arrangert offisiell NM i gummistøvelkasting. Det konkurreres i 3 klasser: Damer, herrer og barn/ungdom. Regler og utstyr utdeles og informeres om under Luftsportsuka.

Foredrag, utstillinger og rundflyging

Det vil blir flere forskjellige foredrag og utstillinger under Luftsportsuka: 

  • MAF - Mission Aviation Fellowship, som kommer og holder et spennende foredrag om Bushflyging og deres arbeid. 
  • Tomas Brødreskift holder foredrag om kanskje Norges mest spennende flyprosjekt om dagen! Equator P2 Xcursion er et hybrid sjøfly designet og konstruert i Norge.
  • Erling Wiig holder foredrag om Russian Warbirds of Norway
  • Tollvesenet kommer og forteller om Tollregler, flyging til utlandet.
  • Avinor NOTAM-kontoret deltar, og snakker om flyplanlegging.
  • Opplév en av de kun 10 luftdyktige Fieseler Storch i verden! Storchen ankommer Luftsportsuka og at DU kan få deg en tur i denne meget spesielle og verneverdige maskinen, er nesten for godt til å være sant.

I tillegg jobber vi med flere spennende foredragsholdere, og Fabian, en J2 Cub fra 1937 vil stå til rådighet for rundflyging. Det vil også være flere muligheter til å oppleve og bli med i farkoster som Gyrokopter, Mikrofly, Motorglider, Trike, Ballong med flere. 

Touring Motor Glider Kurs- TMG

Nok en gang tilbyr vi TMG-kurs under Luftsportsuka! Valdres flyklubb stiller med fly og instruktør. Det blir også gjennomgang av motorteori for TMG med mulighet for å avlegge tilhørende eksamen. TMG-kurset består av teori + 3 starter for kun Kr. 1650,- I tillegg tilbys TMG/PFT, samt passturer. Har du spørsmål om dette, så ta kontakt med Even Orderdalen: Even.Orderdalen@bos.no 

Tandemflyging med paragglider og hangglider

Vi jobber med flere muligheter her, men vi håper vi kan få til opptrekk og ikke minst besøk av chAIR possible. Prosjektet fikk i 2018 pengestøtte for sitt enorme engasjement for å få funksjonshemmede i luften med paraglider. Vi gleder oss, mer info kommer.

Elektronisk Planlegging – navigasjon

Under fjorårets luftsportsuke ble vi nødt til å sette opp et ekstra kurs, da denne kursmodulen var så populær at det sto kø for å bli med! Vi setter opp nytt kurs i år, slik at flere kan få blitt med. Meld deg på og bli bedre på navigasjon med elektroniske virkemidler. 

Overnatting, mat og servering

Ole Reistad Senter på Starmoen har alle fasiliteter som vi trenger for et slikt arrangement. Vi har nesten 100 overnattingsplasser, en stor campingplass, og i tillegg har vi avtalt ytterligere overnattingsmuligheter i sentrum med transport til og fra flyplassen. Vi har egen servicemedarbeider som både lager mat og holder orden på logistikken hos oss. Kiosken er åpen alle dager og vi serverer varmt og kaldt måltid hver dag, samt muligheter til å kjøpe frokost og lunsjpakker. Det finnes flere alternative overnattingsmuligheter hos oss med både hytter og internat, og vi skal gjøre det ytterste for at du skal få det best mulig. Les mer om de ulike alternativene i påmeldingen. Vi har kortterminal og tar selvfølgelig også kontant betaling. Vi gleder oss til å se deg hos oss under Luftsportsuka 2019.

Påmelding her: https://nlf.pameldingssystem.no/luftsportsuka2019-1

NB: Husk å lese informasjonen om de ulike tilbudene før du melder deg på!

Velkommen til LUFTSPORTSUKA 2019 på Starmoen 15. – 18. august

VedleggStørrelse
PDF icon Last ned dette infoskrivet som PDF149.05 KB