NLF / Motorfly / NM i presisjonsflyging 2020
Santiago Amengual

NM i presisjonsflyging 2020

INNBYDELSE TIL NORGESMESTERSKAP I PRESISJONS-FLYGING lørdag 1. august 2020

NLF motorflyseksjonen v/konkurranseutvalget og Grenland Flyklubb inviterer med dette til Norgesmesterskap i presisjonsflyging på Geiteryggen ved Skien (ENSN) lørdag 1.august 2020 (søndag 2.august er reservedag).  

Briefing starter kl.0800 (tidspunkt kan bli endret).

Innkvartering er mulig på hoteller i sentrum.  Man kan for eksempel booke et dobbeltrom for 2 personer på hotell Clarion Bryggeparken til en tusenlapp per natt inklusiv frokost og kvelds/middag, samt gratis avbestilling, på www.choice.no/nlf.  Å bo 2 sammen fordrer naturligvis at smittevernet kan overholdes. Det er nå også mulig å bo i telt på flyplassen for de som ønsker det.  Hver enkelt må ordne med overnatting selv.

Konkurransen er åpen for alle medlemmer i NLF som innehar gyldige sertifikater for aktuell flytype, og kan flys med en-motors fly som har en rekkevidde på minimum 3 timer og minimum demonstrert sidevindskomponent på 10 knop.  Konkurransen må kunne flys med en cruise-hastighet på minimum 60 knop (for eksempel er det normalt å fly en PA- 28 på 80 knop, en C172 på 75-80 knop, en C150 på 70-75 knop og enkelte mikrofly på 60-65 knop. Da har en et bra hastighetsområde opp og ned til å korrigere med).  Samme fly kan benyttes 3 ganger i konkurransen (dvs av 3 piloter/lag) og alle forsikringer må være i orden.  Skal man dele fly med andre under NM/samlingen må man forholde seg til gjeldende smittevern-anbefalinger, som for tiden er å gjennomføre desinfisering etter flyging og benytte engangshansker.  Det må benyttes personlig utstyr som headset, vester, redningsvester, osv.

I forbindelse med NM i presisjonsflyging er det opprettet en klasse 2, for nye og uerfarne konkurransepiloter. I denne klassen kan man være 2 personer i flyet, 1 pilot og 1 observatør, eller man kan fly alene. Til forskjell fra NM-klassen (klasse 1) som følger internasjonale regler, vil klasse 2 følge spesielle regler der det gis bedre tid til de forskjellige oppgavene.  Det er foreløpig uvisst hvordan smittevernet på tidspunktet for konkurransen vil være, men er dere i samme husstand så skal det uansett ikke være noe problem.

For å delta i konkurranser (både nasjonale og internasjonale) kreves det at deltageren har en gyldig sportslisens. Send en e-post til melwin@nlf.no og be om sportslisens, så utsteder NLF denne på vegne av den internasjonale flyinteresse-organisasjonen FAI.  Man må ta et lite antidoping-kurs på nettet før sportslisensen blir utstedt, se her: http://nlf.no/info/antidoping

Av utstyr trenger man en manuell computer, protraktor (eller annen vinkelmåler), linjal, blyant og forskjellige tusjer, minuttmerkeark (fås utlevert på konkurransen), tape og en god klokke med store tall. Et knebrett er også greit å ha med. Altså stort sett det du trenger for en vanlig flytur, bortsett fra at her er det ikke tillatt å bruke elektroniske hjelpemidler.

Påmelding til konkurransen, eller spørsmål om konkurransen, sendes til Kurt Norevik på e- post kurt@norevik.no. Påmeldingsfrist er satt til 15.juli og startkontingent for NM er kr.500, som betales kontant ved fremmøte og inkluderer da landingsavgifter til ENSN.

Påmeldingen må inneholde navn, fødselsdato, klubbtilhørighet og evt sportslisensnummer hvis du har dette klart ved påmelding (hvis ikke tar du det med til konkurransen).  Vi trenger også flytype og registrering, hvilken flygehastighet du vil fly med under konkurransen (i hele fem kts) og om flyet skal brukes av flere piloter (hvis man vet det).

I forkant av NM (torsdag 30/7 og fredag 31/7) vil vi arrangere en ungdomssamling (17-25 år).  Her vil det også være mulig for andre piloter å delta på treningene.  Spesielt piloter uten konkurranseerfaring oppfordres til å komme her.

De til enhver tid gjeldende smittevernråd vil bli fulgt.  Sjekk her.

Har du symptomer eller har vært i nærkontakt med noen som er smittet så holder du deg selvfølgelig hjemme.

Vel møtt til Geiteryggen!

Konkurranseregler: FAI Regler, Klasse 2 regler, Håndbok i presisjonsflyging

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ODIN SÆTRE Norgesmester i presisjonsflyging 2019.

NM i presisjonsflyging er unnagjort og Odin Sætre fra Bergen Aero Klubb stakk av med gullmedaljen. På andre plass kom Anders Magnus Liberg fra Ringerike flyklubb, mens Håkon Fosso fra Voss flyklubb tok bronsen.
I klasse 2 (rekrutteringsklassen) stakk et lokalt crew av med førsteplassen. Espen Grønstad og Frank-Olaf Sem-Jacobsen fra Kjeller Sportsflyklubb ble nr.1, 17 år gamle Niklas Orheim fra Bergen Aero Klubb ble nr.2 mens Ole Rennehvammen, Stryn flyklubb med Stein Løvstuen som crew tok tredjeplassen.
Landingskonkurransen ble gjennomført på Kjeller etter dispensasjon fra Luftfartstilsynet og gikk så godt som smertefritt for seg til tross for en del annen trafikk.
Den prestisjetunge delen av mesterskapet ble vunnet av konkurransens yngste deltager, Niklas Orheim fra BAK.
Navigasjonsdelen hadde også start og målgang på Kjeller, med navigasjonsruter over Oslo, Asker og Akershus. Stor takk til de lokale klubbene og spesielt Lars Brede fra Kjeller Flyhistoriske Forening og Ståle Wilhelmsen, tidligere medlem av Nedre Romerike flyklubb, som gjorde en uvurderlig jobb. Også Lars Emil Norevik fra Bergen la ned en kjempeinnsats fra onsdag av.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Nok et svært vellykket NM gjennomført på Geiteryggen Flyplass lørdag 12.mai 2018.

Også i år ankom de fleste utenbys deltagerne allerede onsdag 9/5 da det var meldt dårlig vær på vestlandet torsdagen.  Torsdag og fredag var satt av til kombinert ungdoms- og flytryggingssamling.

Torsdagen var avsatt til full gjennomgang av navigasjon, planlegging og gjennomføring av navigasjonstur, mens fredag i sin helhet var avsatt til landingstrening i en oppmerket landingsboks.

Grenland flyklubb stilte også i år med et imponerende stort korps av hjelpere.  Medlemmene i lokalklubben gjorde en enorm innsats og hjalp til med hva det skulle være, ingenting var noe problem.  Landingsboksen ble frisket opp med maling, det ble kjørt ut canvas’er på rutene og folk var på plass med kaffi og mat fra begynnelse til slutt. +++

Vi holdt til i de nye klubblokalene, som for øvrig må være noe av det beste i landet.

Været var også i år kjempebra.  Bortsett fra noen småbyger torsdag kveld skinte solen alle dager.

Norgesmester i 2018 ble Jorge Dalsbø fra Volda/Ørsta flyklubb, mens Atle Kubon Halvorsen fra Bergen Aero Klubb tok sølv og Petter Strømme Bergen Aero Klubb tok bronsen.  Petter Strømme vant landingskonkurransen, mens Jorge Dalsbø var best i navigasjonen.  Fjorårets mester rotet det litt til for seg selv og havnet et godt stykke nede på resultatlisten totalt sett, men vant premien for beste observasjon.

I klasse 2 ble det seier til Arild Berland fra Bergen Aero Klubb, mens lokalpilotene Steinar Kaalstad/Håkon Mostue og Øyvind Moen fra Grenland ble nr.2 og 3.  Premien for beste debutant gikk til Fredrik Bjørneseth fra Volda/Ørsta flyklubb.

Et svært vellykket arrangement igjen, mye takket være en utrolig innsats fra medlemmene i Grenland flyklubb, været og alle deltagerne.

Vi ser allerede frem til neste konkurranse.

Resultater

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

2 Debutanterfaringer fra 2014 ved: Jorge og Torje

INTRODUCING RALLY FLYING
http://vimeo.com/80041989

INTRODUCING PRECISION FLYING
http://vimeo.com/80223149

En helt grei landing
http://www.youtube.com/watch?v=4IVttcO6TtY