Modellflyging når klubbens sikkerhetsregler brytes.

Spørsmål og diskusjon rundt Modellflyseksjonens forsikringsordning

Modellflyging når klubbens sikkerhetsregler brytes.

Innlegg Jo Eirik Holager » 06 Aug 2013 02:17

I klubben vår er det samtidig flyging modellfly/fullsize.I klubbens sikkerhetsregler står det at det skal være modellflyleder tilstede når det flys modellfly,vedkommende skal holde oppsyn med samtlige fly i luften og på bakken og hindre kollisjoner.I praksis så er ikke dette så lett,fordi man ofte er eneste modellflyger på flystripen.Det har derfor vært vanlig å fly modellfly alene med kommunikasjonsradioen i lommen eller hengende på baklomma.Helt ufarlig er ikke dette,fordi det er omtrent umulig å høre noe på denne "skurreradioen" hvor setninger slenges ut med "lynets hastighet" på gebrokkent norsk eller engelsk.Det gjør ikke saken bedre at fullsize seilflyene kommer inn for landing fullstendig lydløst bak ryggen på en,og de har ingen mulighet for å svinge til siden eller gå rundt dersom det skulle være problemer.Det spørsmålet som selvfølgelig melder seg,er hvordan det er med forsikringen dersom det skulle skje en kollisjon mellom modellfly og fullsize fly under sånne forhold.
Jo Eirik Holager
 
Innlegg: 2
Registrert: 06 Aug 2013 01:46

Re: Modellflyging når klubbens sikkerhetsregler brytes.

Innlegg Jon Gunnar Wold » 07 Aug 2013 12:07

Hei! Det er ganske vanlig praksis at man har en flyleder eller spotter. Dette av den åpenbare årsak at når man som R/C pilot flyr, må man kun se på modellen, og kan man ikke holde utkikk etter annen trafikk. Hvordan dette løses må være en vurdering som klubben foretar, det kommer an på oversiktligheten på plassen, antall bevegelser osv. Det kan selvsagt være at det forsvarlig å fly alene og lytte på radio, det må dere si noe om.

På generelt grunnlag: dersom det skulle oppstå et uhell eller en skade og piloten bevisst har brutt klubbens sikkerhetsregler ved å ikke ha spotter (og det er årsak eller medvirkende årsak til skaden), så vil jeg anse det som svært sannsynlig at forsikringsselskapet vil vurdere det som uaktsom flyging, og dermed avkorte erstatningen.
MVH

Jon Gunnar Wold
Fagsjef Modellfly
Tlf: 41620374
E-post: jgw@nlf.no
Brukerens avatar
Jon Gunnar Wold
 
Innlegg: 46
Registrert: 23 Jan 2012 11:52

Re: Modellflyging når klubbens sikkerhetsregler brytes.

Innlegg Jo Eirik Holager » 08 Aug 2013 00:39

Hei tilbake! Takker for svaret,dette er vel sånn noenlunde på linje med de vurderinger jeg selv har gjort.Derfor prøver jeg å unngå å fly alene på flystripen når fullsize er i aksjon. Hva de andre i klubben gjør får bli deres sak,skal forsøke å gi dem litt info om hvilke prinsipper som gjelder her m.h.p.forsikring,dette vil kanskje motivere medlemmene til et bedre samarbeid om samtidig flyging m/modellflyleder tilstede. Mvh Jo Eirik Holager
Jo Eirik Holager
 
Innlegg: 2
Registrert: 06 Aug 2013 01:46


Gå til Modellflyforsikring

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest

cron