Jabiru vedlikehold

Motordiskusjoner

Moderatorer: Kurt Hansen, Roger Holm

Jabiru vedlikehold

Innlegg Lyche Kai » 01 Sep 2013 08:00

Vi har omsider fått en aktiv representant for BRP-Rotax her til lands! Men det er et falsum å tro at det kun er Rotax som krever vedlikehold, Jabiru er minst like glad i kjærlig omtanke og stell.

Vedlikehold forskriftene fra produsenten er godt dokumentert og sannsynligvis velkjent av eiere å brukere, så vi lar det ligge her. Men etter hvert vet vi endel om akilles punktene til dette merket, som ikke omtales så ofte:

Velg en propeller som muliggjør minst 2700 o/min på bakken, gjerne mere. Unngå overbelastning!
Magnetsjekk ved 2000 o/min. Max 10 sek. med fullt turtall på bakken, toppene får ikke nok kjøling uten fartsvind.
Det er absolutt no-no å fortsette bruk av motoren etter en prop-strike, bruke ikke skadet/defekt/delaminert/uballansert eller ikke-godkjent propeller. Veivaksel og lagre er serdeles følsomme for dette.
Unngå bensin filtere i motorrommet. Typen med et gennomsiktig glassrør er blitt populære og innsatsen er lett å kontrollere, men husk at de kan skru seg opp. De må derfor sikres.
Benytt kun bensinslanger som tåler bioetanol og bruk s.k 'mini' slangeklemmer med riktig dimensjon. Alt av bensinslanger i motorrommet mantles med s.k 'firesleeves'; høytemp silikonslange med glassfiberinnlegg (brannmantel).
Bensinslanger går først istykker der belastningen er størst: under slangeklemmer og i bøyde områder. Bensinslanger må skiftes ut jevnlig; 4-5 år nevnes i håndbøkene, hvilket ofte ikke holder. Det viser seg at 2 år kan være nok.
Forgasser funksjonen må overvåkes med egt instrumenter: rundt 720C på cruise (2900 omdr) og 680C på max (3300 omdr).
Kontroller jevnlig flensene som fester eksos- og sugerør til toppene. Skruene har en tendens til å løsne.
Vær oppmerksom på koplingen mellom generator og regulator (flatstifter). Sørg for at den er ubevegelig. Elektriske ledere stripses ALDRI direkte til metall- isoler minst med en slangebit, gummimatte el.likn.

For å nevne et par punkter!
Lyche Kai
 
Innlegg: 46
Registrert: 11 Feb 2013 17:47

Gå til Motor

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest

cron