Luftsport / Nyheter / 2024 / Havarikommisjonen: DJI Mavic 3 droner kan stikke av
Foto: DJI produktfoto
Foto: DJI produktfoto

Havarikommisjonen: DJI Mavic 3 droner kan stikke av

TV 2s Mavic-drone «stakk av» under oppdrag, fløy inn gjennom et vindu og skadet en person. Statens Havarikommisjon får ikke svar av DJI på hvordan dette kunne skje. De ønsker nå at EU skal kunne pålegge droneprodusenter å samarbeide med undersøkelseskommisjoner, og advarer samtidig brukere av DJI Mavic 3 for å unngå «flyaways». Alle brukere av DJI Mavic 3 bør lese denne rapporten.

Havarikommisjonen skriver at det ikke har vært mulig å fastslå helt sikkert hvorfor dronen stakk av, men de «finner det sannsynlig at det er relatert til en svakhet i dronen som oppstår i overgangen fra ATTI mode til tripod mode med lavt GPS-nivå».

Videre skriver Havarikommisjonen at:

«Dermed er det ukjent om dronen til enhver tid kan kontrolleres slik at den ikke utgjør en fare for personer eller annen luftfart. Gitt manglende teknisk støtte er det videre ikke mulig å vite om dette er en iboende fare for alle droner produsert av DJI.»

«Flyaways», dvs. situasjoner der en GPS-styrt drone stikker av til en ukjent posisjon er ikke et ukjent fenomen. Vi anbefaler våre medlemmer som benytter droner med GPS, og særlig de som benytter DJI Mavic 3, om å sette seg inn i rapporten fra Statens Havarikommisjon.