Luftsport / Nyheter / 2024 / Vellykket NM i akro på Starmoen
Foto: Kristian Karset Broen
Foto: Kristian Karset Broen

Vellykket NM i akro på Starmoen

Forrige uke startet Luftsportsuka med Norgesmesterskap i luftakrobatikk. Fordelt på fire forskjellige klasser deltok totalt 13 piloter. Været var ikke helt på vårt lag, men konkurransen kunne gjennomføres - og vi gratulerer Norgesmesteren Ulrik Hasle med seieren!

En konkurranse som dette krever et stort antall frivillige, både dommere, sikkerhetspersonell, vertsskap og annet. En stor takk til dere alle - uten dere hadde det ikke blitt noen konkurranse!

Hvordan foregår en akrokonkurranse?

Når man flyr akrokonkurranse som dette, skal man fly innenfor en boks på 1000 x 1000 meter og opp til 3500 fot. Nedre grense avhenger av klassen.

Klassene som deltok i år var Primary (nybegynnerklassen), Sportsman, Intermediate og Advanced. Du kan lese mer om klassene hos Aerobatics Club of Norway.

Boksen på Starmoen ligger rett ved flyplassen, noe som gjør plassen særdeles godt egnet for konkurranser som dette. I tillegg til at vi får minimalt med transportetappe til og fra boksen, kan dommerne oppholde seg på flyplassen.

Vi fikk en treningsdag og en konkurransedag

Det var planlagt flere konkurransedager, men på grunn av været ble det bare den ene. Heldigvis var konkurranseledelsen fremsynte, og sørget for at det ble gjennomført nok på den ene dagen til å kåre vinnere i alle klassene.

For å fly akro må både pilot (eventuelt instruktør) og fly være godkjent for det, og vårt elektriske fly er dessverre ikke helt der. Men det er er mer enn godt nok til å sjekke skyhøyden for å avgjøre om konkurransen kan startes eller ikke, og det var nettopp det vår President Rebecca Hansen gjorde.

NLF's President, Rebecca Hansen, og Thomas Fredriksen sjekker skyhøyden på andre konkurransedagNLF's President, Rebecca Hansen (t.h.), og Thomas Fredriksen (t.v.) sjekker skyhøyden på andre konkurransedag

Mekaniker på plassen

Flere av flyene gikk flere ganger i konkurransen, og det så mørkt ut når LN-SDB fikk en stor rift i vingeduken på treningsdagen.

Heldigvis er Starmoen en fantastisk plass av flere årsaker enn kort vei til boksen, og mekaniker Espen Århus stod på bokstavelig talt hele natta for å få flyet klart igjen til konkurransen. Det klarte han, og konkurransen kunne gjennomføres med alle fly luftdyktige.

Resultatene

Resultatene er delt inn i de fire forskjellige klassene som deltok, vanskelighetsgraden er i stigende rekkefølge.

Primary

Enkelte av deltagerne i Primary-klassen er så ferske at de måtte ha med seg instruktør for å kunne fly, men det manglet ikke på ferdigheter av den grunn! Ikke bare er dette unge piloter, det er dyktige piloter - og fremtiden i forbundet!

Foto: Kristian Karset Broen

Rank Pilot Fly Registrering
1 Hans Inge Engevik Dechatlon LN-SDB
2 Jip Verwer CAP 10C LN-KAP
3 Karl-Edvard Tjønndal Dechatlon LN-ALM

 

Sportsman

Foto: Kristian Karset Broen

Rank Pilot Fly Registrering
1 Ola Tau Hatlestad Dechatlon LN-SDB
2 Bjørn Harald Bakke Extra 230 LN-ACN

 

Intermediate

Foto: Kristian Karset Broen

Rank Pilot Fly Registrering
1 Magnus Glosli Jacobsen Slick LN-SLK
2 Torbjørn Espeland Dechatlon LN-SDB
3 Mahmood Akbar CAP 10C LN-KAP

 

Advanced

Foto: Kristian Karset Broen

Rank Pilot Fly Registrering
1 Ulrik Hasle Extra 300L LN-XTR
2 Ivar Dyrdal Extra 230 LN-ACN
3 Arne Strøm Slick LN-SLK
4 Christian Falck Slick LN-SLK
5 Sture Smidt Extra 230 LN-ACN