Luftsport / Nyheter / 2024 / Vellykket NM Seilfly 2024
nm-senior.jpg

Vellykket NM Seilfly 2024

Fra 9. til 15. juni ble NM i seilfly arrangert på Starmoen. Det ble lagt opp til maks 7 konkurransedager, i klassene "Sportsklasse" og "Open". Grunnet mye dårlig vær fikk vi bare to gyldige konkurransedager under NM, samt én flydag (siste dagen) der en oppgave ble gitt og forsøkt flydd av samtlige, men der været til slutt ble for dårlig til at vi kunne score det som en gyldig konkurransedag.

De to konkurransedagene vi hadde bød naturlig nok også på utfordrende vær for konkurrentene. Været langs oppgavene varierte mellom knallgode forhold der vi kunne fly raskt under skygatene, til store områder med byger og utflytende skyer som måtte passeres eller unngås i den grad det var mulig.

Resultatene

Åpen klasse (avbildet øverst)

1 XT Hanne Ertzeid/ Kristoffer Samuelsen 855
2 MA Arne Martin Güettler 794
3 RH Rune Hovda 768

Rune Hovda, som måtte forlate Starmoen før premieutdelingen og dermed fikk stå på pallen alene, tok sin første pallplass i NM i "Open racing" klassen. 

Arne Martin sin prestasjon på andre konkurransedag kvalifiserte han til Harald Høimyrs minnepokal som følge av beste dagsprestasjon, som også gjorde at han gikk fra 4. til 2. plass i sammendraget.

Klubbklassen

1 FS Ingar Pedersen 1 458
2 DE Einar Engvoll 1 361
3 SW Nikolai Pontoppidan 1 156

Einar og Nikolai er begge juniorer, og debuterte på i NM i år - de kom begge på pallen i sportsklassen.

Klassene

"Sportsklasse" (i soaringspot står den oppført som "club"), er blandet klasse uten vannballast. "Open" er blandet klasse med vannballast.

Et handicap system brukes i scoringen for å utjevne forskjellene på ytelsene til flyene. I.e de som har de beste flyene må ha høyere snitthastighet enn de med de dårligste flyene for å slå de. I åpenklassen var det tillatt å bruke vannballast, i sportklassen ikke. Derfor finner man også juniorene og/eller de som hadde fly med lavest ytelse i sportsklassen.

Det var gøy å vinne mitt første norgesmesterskap som senior, og litt ekstra stas å gjøre det mens jeg tok med meg fruen (Hanne) for å vise hun hva konkurranseseilflyging handler om
Kristoffer Samuelsen