Luftsport / Nyheter / 2024 / Verdensmesterskap i seilfly er i Norge
header.jpg

Verdensmesterskap i seilfly er i Norge

Denne uka pågår FAI Sailplane Grand Prix - Series XII Norway SGP 2024 på Starmoen utenfor Elverum. Sailplane Grand Prix er et verdensmesterskap innenfor seilflysporten, og flere av verdens beste seilflypiloter er samlet på Starmoen denne uka. Blant de 17 deltagerne finner vi seks nordmenn.

Denne konkurransen handler om strategi og hastighet. Seilfly har som kjent ingen motor, så pilotene er avhengig av å utnytte været for å skaffe seg høyde. Høyden trenger de for å få fart fremover, og det er nettopp fart som avgjør hvem som vinner.

Etter alle 17 deltagere er slept opp og de har sirklet seg opp til starthøyden, telles det ned på radioen og så er det om å gjøre å krysse startstreken, følge en forhåndsdefinert løype og til slutt krysse mållinjen. Alt uten å gå under en gitt minimumshøyde, eller fly inn i kontrollert luftrom over.

Første konkurransedag var i går, og da var de tyskeren Conrad Hartter som krysset målstreken. Nordmannen Arne Martin Güettler krysset mållinjen som nummer fem.

Værmeldingen er helt avgjørende for hvordan konkurranseløypa legges opp, og i går ble det litt annerledes enn meldt. Noe som gjorde at løypa ble mer utfordrende enn pilotene kanskje først så for seg.

Konkurransen fortsetter resten av uka, så lenge været spiller på lag. Førstkommende lørdag samles flere av luftsportene på Starmoen, og vi inviterer publikum til å komme for å ta en titt. Det blir fly, seilfly og også luftballong. Masse aktivitet, og moro for hele familien.

Seilflyene er linet opp, klare for start
Deltagerne er linet opp og klare til start


Slepet er i gang, og tre slepefly sleper så fort de kan - på 35 minutt var alle flyene i lufta


Nordmannen Jo Inge Bjørø på vei inn for landing etter første konkurransedag.


Conrad Hartter (Tyskland) på førsteplass, Matthew Scutter (Australia) på andreplass og Christoph Limpert (Tyskland) på tredjeplass