Har du tatt grunnkurs i år?

Om du har tatt grunnkurs i år så er du kanskje på jakt etter brukt utstyr?

Da er det noen ting du må passe på.

Som elev (SP2, PP2 eller SPG2) har du litt begrensede rettigheter som er der for å redusere risikoen du klarer å utsette deg for.

Avsnitt 2.7 i Utdanningsprogrammet for paragliding sier blant annet følgende:

Vinge og sele skal være godkjent av instruktør. Utstyret skal være egnet for flyging på elevnivå. En instruktør kan nekte elever å fly utstyr som ikke er egnet for elevens nivå.

Utdanningsprogrammen for hang- og speedgliding har tilsvarende formuleringer.

Dette betyr at du som elev skal snakke med en instruktør om utstyret du planlegger å kjøpe. Helst bør du snakke med en instruktør som kjenner ditt nivå slik at du velger et utstyr som passer til hvor du er i progresjonen.

Utstyret skal både passe ditt nivå slik at nødvendig sikkerhetsmargin opprettholdes og dette kravet skal hjelpe deg til å ikke kjøpe 'katta i sekken'.

Mange velger å kjøpe brukt utstyr som sitt første sett og det kan selvfølgelig være en god ide av flere grunner, ikke minst den økonomiske. Bruktmarkedet er som regel størst for nybegynnerutstyr og utstyr for relativt ferske flygere. Dessverre ser vi at ikke alle selgere er like seriøse. Regelmessig legges det ut utstyr for salg som for lengst burde vært kassert eller som ikke egner seg for en nybegynner selv om det fremstilles som det.

En vinge som har ligget lagret mørkt og svalt vil også eldes. Så når en selger sier at vingen er like god som ny fordi den fortsatt er 'crispy' når man tar på den, så stemmer ikke nødvendigvis dette med virkeligheten. Det har også skjedd svært mye med vingers egenskaper de siste 10-15 årene. Den 'closet queen'en' som har ligget (riktig oppbevart) i 10 år uten å bli brukt, men som faktisk er i god stand, kan likevel være betydelig vanskeligere å starte enn kursvingen du brukte.

Det er kanskje ekstra viktig at ditt første utstyr er lett og morsomt å fly med slik at flykarrieren kan starte med gode opplevelser, og ikke at du sliter mer med å starte enn på kurs og synker som en stein etter start.

Produsenter anbefaler profesjonell sjekk av vinge regelmessig, og det er det gode grunner for. Vi har eksempler på at vinger er levert med produksjonfeil og kan være ødelagt etter bare 2 år. I tillegg til at duken kan være skadet, kan trim endre seg. Det vil si at linene endrer lengde, som gjør at vingens flyegenskaper endres. Noen ganger dramatisk.

Utstyr er dyrt, men kan brukes i mange år om du tar godt vare på det. Finner du en vinge på nettet for noen skarve 1000-lapper så er det god grunn til å være skeptisk. Vinger som er 20 år eller mer gamle som man regelmessig finner på Finn.no er høyst trolig ikke noe du bør bruke dine oppsparte midler på om du ikke skal starte egen produksjon av vindpølser.

På generell basis vil vi oppfordre alle elever og flygere til å gjøre seg godt kjent med regelverket. Det er ikke uten grunn at det heter et Sikkerhetssystem.

Velkommen til verdens mest fascinerende sport(er) - fly forsiktig, så kan du fortsette å fly i mange år.