NLF / Hangglidingparagliding / Rikssenter for hang-, para- og speedgliding i Vågå
Nilsen Trond

Rikssenter for hang-, para- og speedgliding i Vågå

Rikssenteret i Vågå.

I 1992 ble Rikssenter for hang- og paragliding åpnet i Vågå kommune. Senteret ligger 2,5 km øst for Vågåmo sentrum, ca 30 km fra Lom retning østover og ca 25 km fra OTTA i Gudbrandsdalen retning vestover.

Senteret er åpent i sommerhalvåret. Her kan våre medlemmer og andre besøkende piloter komme for å fly og treffe andre med samme interesser. Senteret drives som et selvbetjent senter, men i perioden fra ca. midten av juni til ut august er kontaktperson på plass og som kan hjelpe til når det er nødvendig.

Senteret tilbyr overnatting inne (max 9 personer) eller camping ute. I 2022 vil det finnes en 9-seters bil på plass fra ca midten av juni til ut august som vil kunne benyttes til kjøring til start og henting. Det finnes også lokale taxi sjåfører som kan ta på seg transport til toppen. Senteret har internett, dusj, kjøkken og oppholdsrom som kan benyttes etter dagens tur(er).

Hovedstarten er Vole som er en sørvendt start 720 meter over landingen utenfor senteret. Landingen er ca 300 x 100 meter og skulle være stor nok for alle. NB: på østsiden av landingen går Ottaelva som til tider kan være stor og farlig å lande i. Det finnes ytterligere 2 starter høyere enn Vole på Jetta/Blåhøe; Salknappen og Blåhøe. Er ikke værforholdene gode i Vågå kan vi fly i Heidalen eller Gudbrandsdalen hvor været kan være forskjellig fra Vågå. Et tredje alternativ er å kjøre vestover og fly på Bismo eller på Juvass som ligger opp mot Galdhøpiggen. Så det finnes vanligvis alltid et sted i Vågå eller innen en times kjøring som man kan fly på.

Prisene i 2022 er de samme som tidligere år:
Overnatting inne medlem/ikke-medlem = Kr 200,-/Kr 250,- per døgn
Camping ute i bare sovepose, telt, campingvogn eller bobil medlem/ikke-medlem = Kr 100,-/Kr 150,- per døgn - gir tilgang til kjøkken, dusj og toalett.
Daggjester som bruker senterets fasiliteter - Kr 25,- per dag
Strøm til telt/vogn/bobil = Kr 20,- per døgn

NÅR DU SKAL BO PÅ/VED SENTERET:

Når du skal overnatte inne så må du ha med pute/dyne eller sovepose - du SKAL ha med minimum laken som skal brukes selv om du bruker sovepose. Det er ingen god bookingsløsning oppe og går for tiden senteret ikke er betjent, men skriv deg inn på HER lista.
HER kan du sjekke hvem andre som alt har booket seg inn.

Bidraget går til å dekke kostnadene til drift av bygget, leie av landing, renhold, værstasjon, tv og internett så det er ikke hvordan du velger å sove som avgjør om du bør betale eller ikke. Husk dette er et bidrag som går til et felles gode som vi regner med at du fortsatt ønsker å kunne benytte.

Når det er bil på senteret: (OBS nå i 2022 tok oversvømmelsen bilen, den har blitt forsøkt repapret, men vil trolig bli kondemnert så den kommer ikke tilbake i 2022)
Kjøring til lokale flysteder har fast pris. Annen kjøring Kr 3 per kjørte km (for hele bilen uavhengig av hvor mange som er med) Du kan enten velge å betale for hele bilen med Kr 3 per km - Antall = antall kjørte km - eller dele totalsummen for turen på antall som er med i bilen og hver og en betaler sin andel - Husk å angi hvor du har kjørt.

Husk at kjørte km ved henting er tur og retur, så faktisk kjørte km !! - Skal du hentes på Otta så er det 28 km dit, dvs 56 km tur og retur - Kjøring på Vipps #757332 er priset til Kr 3,-  - man velger derfor 56 km à Kr 3,-
Lillehammer er 136 km en vei - dvs henting koster 272 km á Kr 3,- osv.

Om du betaler med Vipps: #757332 HPS Riksenter Vågå butikk så finner du ferdig prisede varer. Gi oss gjerne beskjed om det er varer du savner.
 

Om du betaler med Vipps: #13920 HPS Rikssenter Vågå - må du huske å skrive hva du betaler for. Skal du betalte for noe du ikke finner ferdig vare for på #757332 - så bruk denne.

+ + +

Om status på 1.etasje - det er bestemt at denne ikke skal rekonstrueres til opprinnelig stand da den utsettes for flom omtrent hvert annet år (eller oftere) og da må alt av vegger rives og isolasjon fjernes - dette har medført at senteret har måttet holde stengt 2 somre. 
Det kommer noen flere vegger av plast som vil tåle neste oversvømmelse slik at jobben man får etter oversvømmelser begrenser seg til rengjøring.