Luftsport / Nyheter / 2024 / Luftfartstilsynet vil bøtelegge uregistrerte modellflygere og dronepiloter
dronebilde jgw.jpg

Luftfartstilsynet vil bøtelegge uregistrerte modellflygere og dronepiloter

Sesongen er i gang, og skal du fly må du være registrert i droneoperatørregisteret flydrone.no, og ditt registreringsnummer må settes på alle modellene du skal fly med. Nå skal Luftfartstilsynet utføre kontroller på om pilotene er registrert.

Husk at det er først fra 2025 at NLF gjør registreringen for deg, så i år må du sørge for gyldig registrering selv, og ikke glem å merke modellene med ditt operatørnummer.

Luftfartstilsynet har varslet at det koster 2000 kroner å bli tatt for å fly uten registrering. Du kan lese mer om dette her. I tillegg kan Politiet gi bøter fra kr 12 000,- og oppover(!)

Her finner du informasjon om registreringen, inkludert forsikringsinformasjonen som Luftfartstilsynet etterspør.

Må ALLE være registrert?

Ja, men med noen få unntak og det er de som kun flyr med:

  • Linestyrte modeller
  • Modeller under 250 gram som ikke har kamera

Ulovlig droneflyging er et stort og økende problem

Luftfartstilsynet gjennomførte en markedsundersøkelse, hvor resultatene indikerer at litt over 4,5% av Norges befolkning på 16+ år eier én eller flere droner. Rundt halvparten av disse har fløyet. Av disse er kun 20% registrert på flydrone.no. Det betyr at 80% flyr ulovlig.

Hadde et tilsvarende antall bilister på veien kjørt uten førerkort, hadde vi fort sett daglige kontroller over hele landet. Det er også et økende problem med droner som forstyrrer kommersiell flytrafikk. Derfor har ikke Luftfartstilsynet noe annet valg enn å gjennomføre kontroller.

Nå er det viktig at vi går foran som gode eksempler, og sørger for at vi har registrering og merking på plass før vi flyr. Da slipper vi også gebyr.


Foto: Luftfartstilsynet / Headspin