Luftsport / Nyheter / 2024 / NLF-medlemmer får halv pris i droneregisteret neste år
dronebilde-jgw-169.jpg

NLF-medlemmer får halv pris i droneregisteret neste år

Neste år får du som er modellflymedlem i NLF i både pose og sekk: NLF gjør registreringen på flydrone.no for deg, og du betaler bare halv pris.

For ett år siden ble Luftfartstilsynet og NLF enige om at vi får lov til å registrere alle modellfly-medlemmene på én gang i det nasjonale operatørregisteret flydrone.no.

Utviklingen av systemet som overfører medlemsdata er nå klar til bruk. I den forbindelse foreslår Luftfartstilsynet at NLF-medlemmer skal få betale «halv pris», dvs. 120 kr. pr. medlem, fremfor de 230 kronene som det i dag koster enkeltpersoner å registrere seg på flydrone.no selv.

Du behøver kun å merke modellene dine med nummeret du mottar når registreringen er fullført. Du vil være registrert så lenge du er medlem i NLF, og det årlige gebyret på 120 kroner for registreringen vil bli lagt på kontingentfakturaen som kommer fra NLF i januar.

Her er svar på noen ofte stilte spørsmål om registreringen:

Hvorfor må jeg være registrert?

Etter at de nye EU-reglene trådte i kraft for fire år siden må alle modellflygere og dronepiloter være registrert i et nasjonalt «droneoperatør-register», og alle farkoster må merkes med din operatørID, eller en QR-kode som kan avleses maskinelt. Hvis du trenger tips til hvordan lage QR-kode og merker til modellene, så les Audun Thinns utmerkede guide til dette her.

Når kommer min Operatør-ID?

Vi vet ikke nøyaktig når vi får overført alle medlemsdata til Luftfartstilsynet, men vi håper at alle har fått sin ID senest i januar 2025. De som har en Operatør-ID fra før vil beholde samme nummer. 

Hva med registrering for de under 16 år?

NLF har ingen nedre aldersgrense for modellflyging, så vi overfører også barn til flydrone.no slik at de kan benytte sin egen ID når de er medlem hos oss. (På Flydrone.no kan ikke personer under 16 år registrere seg selv.)

Er det noen unntak?

Dersom du ikke flyr, behøver du ikke å være registrert. Da er det viktig at du kontakter medlemsservice på adressen post@nlf.no snarest og får endret ditt medlemskap fra ordinært medlem til støttemedlem.

Ett støttemedlem har fulle rettigheter i klubben (valgbar til verv, stemmerett osv.) men regnes ikke som aktiv utøver. NLF vil derfor ikke overføre støttemedlemmer til droneoperatør-registeret.

Husk at støttemedlem heller ikke har ansvarsforsikring.