I programmet Fritt Fall på MAX i 2012 lærte Jenny Skavlan å fly seilfly. Hun lærte faktisk å fly akrobatikk i løpet av èn sommeruke i Lunde - Telemark. Du kan gjøre det samme!

Fri som fuglen

Seilflyene  kan i ren glideflukt fly fra tre til seks kilometer distanse for hver hundre meter høyde de "bruker" opp. Maksimal hastighet er  300 kilometer i timen. Det er raskere enn et vanlig privat propellfly!

Ved bruk av termisk oppdrift underveis, tilbakelegges flere hundre kilometer uten mellomlanding. En god konkurransepilot kan gjennomføre en 300 kilometer lang oppgave på omlag to timer, som tilsvarer en snitthastighet på 150 km/t - og da med opphold underveis for å utnytte oppdrift, eller "tanke" høyde som vi sier.

Det er ingen nedre aldersgrense for å fly, men du må være fylt 16 år før sertifikat kan utstedes. Etter tilstrekkelig antall starter sammen med instruktøren, flyr du også alene med elevbevis (etter fylte 14 år) - etter en bestått praktisk prøve og med foresattes samtykke. Flygingen foregår da under tilsyn av instruktør på bakken eller i annet fly i nærheten. Du kan fly opp til eget seiflybevis når du har fylt 17 år. Med "seilflylappen" starter livet med flyging helt på egenhånd uten tilsyn av en instruktør. Et liv som rekreasjonsflyger, konkurransepilot - eller kanskje akroflyging er din greie?

Alt som kreves av deg for å komme igang, er at du melder deg på et kurs og liker å yte ditt beste!