NLF / Modellfly / Verdensrekord i løft med multikopter!
Jon Gunnar Wold

Verdensrekord i løft med multikopter!

Pilotene Henning Pedersen og Dan Richard Isdahl-Eng satte verdensrekord i løft med multikopter. Hele 63 kilo ble løftet til værs, i det som skulle bli et dramatisk rekordforsøk hvor utfallet på ingen måte var gitt. Først på tredje løft klarte teamet rekordkravet til Guinness rekordbok. – Det er dette Norge skal leve av etter oljen, sa en engasjert Isdahl-Eng.

Et team ved Universitetet i Oslo bygget multikopteret sammen med Pedersen og Isdahl-Eng. Formålet med multikopterprosjektet er å lage det første ubemannede luftfartøyet som kan frakte et menneske, men forsøket ble selvsagt gjort med blylodd, og ikke mennesker! Multikopteret er satt sammen av åtte hexakoptere (dvs. 6 rotorer hver), og veier 76,6 kilo med batterier – det innebærer at fartøyet kunne løfte maksimalt 73 kilo for å være innenfor EASAs øvre grense for hva som er et ubemannet luftfartøy på 150 kilo. Tilstede ved rekordforsøket var to representanter fra Guinness rekordbok, som representeres i Norge av forlaget Vigmostad & Bjørke, en kontrollant fra Justervesenet som kontrollveide blyloddene, samt fagvitner og tidtakere Jon Gunnar Wold og Santiago Amengual fra NLF.

Mislykket forsøk med 73 kilo nyttelast

Den modulære oppbyggingen av farkosten skulle vise seg å være nyttig, da ett av hexakoptrene ble overbelastet og BEC-kretsen brant opp på første rekordforsøk.Det første løftet ble gjort med den fulle nyttelasten på 73 kilo. Det viste seg at en av BEC-kontrollerne på ett av hexakoptrene brant opp under en kort overbelastning da en av motorene sluttet å virke, og forsøket måtte avbrytes etter få sekunder. Etter hektisk aktivitet med utskifting av komponenter fra et av reserve-hexakoptrene, og ved å ta bort 10 kilo last (rekordkravet var 60 kilo), var både teamet og tilskuerne spente på det tredje forsøket med totalt 63 kilo nyttelast. Tiden begynte å bli knapp, RPAS-tillatelsen til teamet tillot kun flygning i dagslys, og solnedgang var bare minutter unna!

Verdensrekord på tredje forsøk

Men pilotene og teamet holdt nervene i sjakk og demonstrerte for tilskuerne at når teknologien holder så klarte de flygingen med letthet – rekordkravet på å løfte mer enn 60 kilo høyere enn 1 meter over bakken i mer enn 30 sekunder ble nådd med god margin, og to nervøse tidtakere kunne signere for 37 sekunder og dermed ny verdensrekord i Guinness rekordboks vitneprotokoll. Vi gratulerer pilotene og teamet med en fantastisk innsats, og ny Guinness verdensrekord!

Les mer:

Dagbladet: Verdensrekord i droneløft
http://www.dagbladet.no/2015/10/14/nyheter/drone/verdensrekord/uio/informatikk/41496039/

VGTV: Setter verdensrekord med drone i Oslo
http://www.vgtv.no/#!/video/118786/setter-verdensrekord-med-drone-i-oslo
(Her kan du se hele rekordløftet)